ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Izložba "Rene Magritte i fotografija"

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 16. rujna do 17. listopada 2010. godine održavala se izložba "La fidelite des images - Rene Magritte i fotografija". Zbog velikog interesa publike izložba je produžena do 31. listopada. Izložba "La fidelite des images - Rene Magritte i fotografija" organizirana je povodom belgijskog predsjedanja Europskom unijom. Pokrovitelji izložbe su Wallonie-Bruxelles International/Communauté française Wallonie - Bruxelles i Veleposlanstvo Kraljevine Belgije u Zagrebu. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija belgijskog nadrealista Renea Magrittea. Šezdeset i jedna fotografija prikazuje život i stvaralaštvo jednog od najintrigantijih umjetnika 20. stoljeća. 
Rene Magritte (Lessines, 1898. - Bruxelles, 1967.) najpoznatiji je belgijski umjetnik 20. stoljeća, uz Salvadora Dalija najistaknutiji nadrealistički slikar. Prvu samostalnu izložbu organizirao je u Parizu 1948. godine. Kad je imao 14 godina doživio je obiteljsku tragediju, vidjevši kako izvlače leš njegove majke iz rijeke, što je utjecalo na njegovo stvaralaštvo. Jedno od njegovih djela, slika "Barbar", uništena je prilikom zračnih napada na London u Drugom svjetskom ratu, a sačuvana je samo fotografija tog djela.
U Bruxellesu se nalazi muzej posvećen Reneu Magritteu, gdje se na 2500 četvornih metara može vidjeti bogato stvaralaštvo slavnog nadrealista u svim njegovim fazama (http://www.musee-magritte-museum.be).
Nadrealizam kao pokret nastao je u Parizu 1924. godine, oslanjajući se na psihoanalizu Sigmunda Freuda, snove i tamnu stranu ljudskog uma, što se odražava u djelima nadrealista.
Fotografije prikazane na izložbi su u crno-bijeloj tehnici, mnoge od njih posvećene su Magritteovoj supruzi Georgette, koja je bila trajni izvor umjetnikove inspiracije i njegov model.  Uz fotografije, na video screenu prikazana su najpoznatija slikarska djela belgijskog nadrealista, kao što su The son of a man (čovjek s jabukom umjesto lica).
S obzirom na to da sam fan Salvadora Dalija i nadrealističkih djela, zanimalo me razlikuju li se fotografije umjetnika od njihovih djela i ima li kakve povezanosti. Fotografije na izložbi predstavljaju motive koji se prepoznaju u Magritteovim nadrealističkim slikama. Teme Magritteovih djela, i slika i fotografija, najobičniji su predmeti i banalne situacije, koje su u njemu probudile maštu, pretvorio je realno u nadrealno.
Najviše me se dojmila fotografija "Sjena i njena sjena", na prvi pogled mistična fotografija, no odaje autorov stav prema ljubavi i otkriva njegov odnos sa suprugom Georgette, njegovom muzom i inspiracijom.
 "Premda je bio skeptik u svemu i spram svega, Magritte je vjerovao u neuništivu prirodu ljubavi."  


Fotografije s izložbe:

Fotografija "Sjena i njena sjena"; Rene i Georgette Magritte




Fotografija "Promatračice"





Prikaz Magritteovih djela s videoscreena



*photos by Irena Firšt
                                     


                                 









Nema komentara:

Objavi komentar