nedjelja, 7. studenoga 2010.

Proslava Dana Fakulteta političkih znanosti

U petak, 05. studenog 2010. godine Fakultet političkih znanosti u Zagrebu proslavio je 48 godina postojanja i 35 godina Studija novinarstva. Povodom Dana fakulteta u 11 sati u A dvorani održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća. Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik RH prof. dr. Ivo Josipović,  predsjednikovi  savjetnici Siniša Tatalović i Zrinka Vrabec Mojzeš, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ljiljana Pinter, državna tajnica dr.sc. Ivana Mrkonjić, profesori i djelatnici Fakulteta političkih znanosti i  najbolji studenti kojima su dodijeljena priznanja.
 U pozdravnom govorom novoizabrani dekan Fakulteta političkih znanosti prof.dr. Nenad Zakošek naglasio je kako je Fakultet političkih znanosti utemeljen 1962. godine kao prva politološka institucija u Hrvatskoj. Ove godine slavi se 48 godina studija politologije i 35 godina studija novinarstva. Govor je održala i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof.dr. Ljiljana Pinter, koja je dekanu Fakulteta poklonila knjigu o povijesti zgrade Sveučilišta u Zagrebu. Goste je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši student politologije i izrazio nadu da će Fakultet dobiti veći prostor povodom jubilarne 50-e obljetnice postojanja 2012. godine.
Svečani govor održao je prof. dr. Ivan Šiber, umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti.
Predsjednik RH prof. dr. Ivo Josipović u svom govoru naglasio je koliko je budućim novinarima i politolozima važna struka, etika i neovisnost, pohvalio je studente Fakulteta s kojima je imao prilike surađivati kao zastupnik u hrv. Saboru. Izrazio je važnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Na kraju su dodijeljene nagrade najuspješnijim studentima, kojima je čestitao i Predsjednik Josipović.

                                                
                        Fotografiranje Predsjednika s nagrađenim studentima


Nakon svečane sjednice, u 14 sati održan je okrugli stol povodom trideset i pete godišnjice Studija novinarstva na temu "Političko novinarstvo u Hrvatskoj : tri desetljeća promjena : Tehnologija - tržište - standardi".
Gosti okruglog stola bili su Elizabeta Gojan s HTV-a, Neven Šantić iz Novog lista, Tomislav Klauški s Index.hr-a, Đivo Đurović s RTL-a, Boris Rašeta iz 24 sata i Jelena Berković, slobodna novinarka. Moderator rasprave bio je dr.sc. Božo Skoko. Raspravljalo se o stanju u hrvatskim medijima, odnosu politike i novinarstva, sve većoj prisutnosti senzacionalizma u medijima. 


                          Pozdravna riječ dekana sudionicima okruglog stola 

Elizabeta Gojan, novinarka HTV-a, citirala je Johna Swintona, bivšeg urednika New York Timesa, koji kaže kako su novinari intelektualne prostitutke, posao novinara je da uništi istinu, da izravno laže, izopačuje, omalovažava, da se na koljenima ulizuje bogatašima i da proda svoju zemlju u svojoj trci za dnevnom porcijom kruha. 
Kad je riječ o javnoj televiziji istaknula je da bi HTV trebao prestati oponašati i sustizati Novu TV i RTL, izrazila je negodovanje zbog sve popularnijeg infotainmenta.
Sudionici rasprave ocijenili su kako je izravan politički utjecaj na novinare smanjen, no sve više jača vlasnički utjecaj i utjecaj oglašivača. Sve je teže održati profesionalizam zbog tržišnih uvjeta.


                                  Elizabeta Gojan, Boris Rašeta, Božo Skoko

Zaključili su da se promijenila uloga politike u medijima, ako nema ozbiljnih medija nema ozbiljnog novinarstva.



*photos & video by Irena Firšt

Nema komentara:

Objavi komentar