srijeda, 5. siječnja 2011.

Edo Murtić u MSU

"Osnovna osobina stvaranja jest ići gotovo uvijek ispočetka, uvijek u avanturu, neizvjesnost, radost ili razočaranje." Edo Murtić


U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavljena je velika retrospektivna izložba Ede Murtića, jednog od najvećih hrvatskih slikara druge polovine 20. stoljeća. U velikom prostoru MSU izloženo je tristotinjak fotografija velikog hrvatskog majstora. Kustos Branko Franceschi napravio je postav izložbe.
 Prvi put predstavljen je cjelovit opus Murtićevog stvaralaštva, od ulja na platnu, mozaika, gvaševa do emajla, crteža, keramike iz svih autorovih stvaralačkih faza. Izložba je otvorena 4. prosinca 2010., a traje do 30. siječnja 2011. godine.
Donacija Murtić čuva 1500 Murtićevih djela, a 300 djela darovala je Gradu Zagrebu. Ulica s istočne strane Muzeja, u Središću dobila je ime Ede Murtića.


Edo Murtić (1921.-2005.) rođen je u Velikoj Pisanici blizu Bjelovara. Pohađao je Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Studirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, i na zagrebačkoj Akademiji kao student Ljube Babića. 1935. godine postavljena je njegova prva izložba u Zagrebu. Njegova djela prikazana su kroz 150 samostalnih i 300 skupnih izložbi. Prozvan je "hrvatski Picasso".

Izložba predstavlja Murtićev rad od 1941. do 2004. godine. Kronološki je podijeljena u desetljeća. Murtićeva djela su apstraktna, rijetki primjerci figurativnog stvaralaštva su njegov autoportret, slika mosta u New Yorku iz 50-ih godina 20. stoljeća. U Murtićevim slikama dominiraju jake boje, svaka slika ima snažnu poruku. Izložbu vrijedi pogledati, rijetkost je vidjeti opus djela jednog  od najvećih hrvatskih umjetnika svjetskog glasa koja su stvarana 6 desetljeća.
"Sjajna, misaono, poetski, kako god želite, napisana kritika koja znalački, doživljajno i kreativno piše o slici, izložbi, djelu slikara, makar bila i negativna - prava je kritika", Edo Murtić

                                         Autoportret iz 1950-ih, ulje na platnu

                            Vatra i zelena glava iz 1984. godine, ulje na platnu

                                        Mapa Jama iz 2004. godine, gvaš

Detaljne informacije o samoj izložbi i Muzeju suvremene umjetnosti možete pronaći na http://www.msu.hr/#/hr/18911/.

*photos by Irena Firšt

Nema komentara:

Objavi komentar