ponedjeljak, 3. siječnja 2011.

Jasna Babić u Nedjeljom u 2

Gošća jučerašnje emisije Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića bila je novinarka Jasna Babić. Jasna Babić jedan je od najistaknutijih hrvatskih novinara, bavi se istraživačkim novinarstvom. 



 Izvor njezine inspiracije su "teške" teme kao što je organizirani kriminal, mafija, korupcija. Radila je u svim novinarskim redakcijama, osim u Novom listu. Trenutno je nezaposlena, u travnju 2010. godine uručen joj je otkaz u EPH gdje je dotad radila. Za internetski portal PortalOko.hr piše kolumnu Agramer underground. 
(http://portaloko.hr/index.php option=com_content&view=category&layout=blog&id=113&Itemid=183)
Prva je još 2006. godine pisala o Fimi mediji, a u emisiji je otkrila da je podatke pronašla kao otvoreni izvor u Narodnim novinama, kako se poslovi dijele bez javnog natječaja.
Na Stankovićevo pitanje jesmo li dosadna zemlja, Jasna Babić kaže da se svašta događa, a ništa ne dogodi. 
U emisiji Babićeva je komentirala aktualnu vlast, nove ministre, ubojstvo Pukanića.
 "Ja od ministara uopće ne očekujem da rješavaju moje probleme, ja sam za njih samo jedan statistički podatak (...)"
 Smatra da je politika nečasno zanimanje jer ovisi o tuđim novcima. 
Napisala je knjigu "Zagrebačka mafija". Autorica knjige kaže kako to nije knjiga o mafiji, riječ je o jednom sudskom postupku, o načinu na koji je hrvatska država 2001. godine konstruirala mafiju.
  
Motiv Pukanićeva ubojstva
Jasna Babić pratila je tijek istrage ubojstva novinara Ive Pukanića, s kojim je nekoć surađivala u Nacionalu. Kontaktirala je državnog odvjetnika Mladena Bajića da ispita kako napreduje istraga
Ne vjeruje da je Pukanićevo ubojstvo naručila crnogorska duhanska mafija, jer je i sama pisala o duhanskoj mafiji, da je riječ o tome onda bi i ona i drugi kolege novinari već bili likvidirani zbog svojih tekstova.
"Ljuta sam na njegovu okolinu koja ga tobože obožava, a zapravo im je svejedno, ne postavljaju si pitanje tko ga je ubio, to mi nije jasno. Da je njima potpuno svejedno, da možda u ovom trenutku s ubojicom piju kavu".
Smatra da je motiv Pukanićeva ubojstva novac, da nije ubijen zbog svojih novinarskih tekstova. Za Pukanića kaže da je bio dobar novinar i sjajna osoba dok nije uspio.

Dvije, tri o novinarstvu 
Za Jasnu Babić najbolje novinarsko razdoblje bili su počeci Globusa u čijem stvaranju je sudjelovala i počeci Nacionala. Najbolji trenuci za nju su kad se list stvara, kad su kolege novinari kreativni. Iako više nije u dobrim odnosima s nekim kolegama, Jasna Babić ističe kako su te osobe bitne za njezin život i upisane u njezinu biografiju. Podupire mlade novinare, ističe Jerka Bakotina, Anu Benačić, Tinu Lakić  kao mlade nade hrvatskog novinarstva.


Cijela emisija može se pogledati online na http://hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=186.

Nema komentara:

Objavi komentar