srijeda, 1. prosinca 2010.

Otvorenje izložbe "Ivana Tomljenović Meller - Zagrepčanka u Bauhausu"


U utorak, 30. studenog 2010. god., u Muzeju grada Zagreba u 19 sati otvorena je izložba "Ivana Tomljenović Meller - Zagrepčanka u Bauhausu". Izložba je monografska, prikazuje život i rad umjetnice iz tridesetih godina 20. stoljeća. Sve materijale, fotografije i albume muzeju je donirao nećak Ivane Tomljenović Meller, zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković koji je svečano otvorio izložbu. Otvorenju je prisutvovalo 300-tinjak uzvanika.
Izložba je podijeljena na tematske cjeline, kronološki vodi posjetitelje kroz autoričin život od djetinjstva sve do starosti. Postavljena je u potkrovlju muzeja. Posjetitelji izložbu mogu pogledati do 31. siječnja 2011. godine.




Autorica izložbe Leila Mehulić obratila se uzvanicima riječima :  "Ivana Tomljenović Meller posjedovala je nesvakidašnju sposobnost prepoznavanja društvenih i umjetničkih trendova, pa ni njezin odabir gradova u kojima se nastanjivala nije bio slučajan. Upoznala je revolucionarni Bauhaus i Berlin, koji je bio središte avangardnog teatra, 1931. našla se u Parizu , tada žarištu nadrealizma, kojeg je godinu kasnije zamijenila za pomodni Prag, središte kubističke arhitekture i politički anagažiranih kabareta."



 Ivana Tomljenović Meller, "Koka" (1906. - 1988.) bila je kćerka posljednjeg hrvatskog bana Tomislava Tomljenovića. Pripadala je malobrojnoj skupini s područja bivše Jugoslavije koja je pohađala Školu za arhitekturu i umjetnički obrt Bauhaus u njemačkom gradu Dessau. Bauhaus je bila ustanova koja je u razdoblju od 1919. do 1933. izgradila temelje modernom dizajnu. Njezin najpoznatiji rad iz Bauhasa bila je fotomontaža "Diktatur in Jugoslawien" iz 1930. godine. Nakon Bauhausa, Mellerova je osjetila duh europskih prijestolnica, Berlina, Pariza i Praga. Osim što je bila umjetnica, Ivana Tomljenović bila je i vrsna sportašica.


                                        fotomontaža "Diktatur in Jugoslawien"

Život jedne umjetnice sažet u mape fotografija, kolaža i pisama vrijedan je dokument. 
Više detalja o samoj izložbi možete pročitati na http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/Ivana%20Tomljenovi%C4%87%20Meller%20-%20Zagrep%C4%8Danka%20u%20Bauhausu,218.html.





*photos & video by Irena Firšt

Nema komentara:

Objavi komentar