petak, 31. prosinca 2010.

Coco Chanel - The legend and the life

"Paul Valery je znao reći: "Žena koja ne nosi parfem, nema budućnost." Stoga, bio je poprilično u pravu".
                                                                        Coco Chanel, intervju iz 1965.


Biografija modne novinarke Justine Picardie o životu legendarne Coco Chanel izašla je u rujnu 2010. godine. Modna kolumnistica Sunday Telegrapha-a otkrila je mnoge dosad neotkrivene detalje iz života Gabrielle Chanel, a biografiju je blagoslovio i sam Karl Lagerfeld, direktor modne kuće Chanel. Autorica biografije napravila je intervjue sa živućim prijateljima slavne dizajnerice, zaposlenicima, rođacima. Nećakinja slavne Coco, Gabrielle Labrunie i prijateljica Claude Delay sa Justine podijelile su sjećanja na Coco. Biografija obiluje fotografijama slavne Coco i ilustracijama dizajnera Karla Lagerfelda.


                                       
     Ilustracija Karla Lagerfelda jedne od Chanelovih bijelih haljina iz 1931.g.


Gabrielle Bonheur Chanel rođena je 1883. godine u francuskom mjestašcu Saumur, postoji nekoliko verzija o njenom rođenju i kako je dobila nadimak Coco. Jedna od verzija koju je Coco ispričala je da ju je otac zvao "Little Coco". Nakon majčine smrti, Gabrielle i njezine dvije sestre Julia i Antoinette došle su u sirotište u Aubazine gdje je Coco provela djetinjstvo i mladost. 
Noć kad je Gabrielle pjevala u kafiću La Rotonde potvrdila je njen nadimak. Pjevala je pjesmu  "Qu' a vu Coco?", o djevojci koja je izgubila svog psa (Coco - ime psa), a publika ju je prozvala Coco.
Coco je imala buran ljubavni život. Njezina prva ljubav bio je Etienne Balsan s kojim je živjela u Royallieu. Najveći misterij njihova odnosa je navodna trudnoća, je li nećak Andre njezin sin, no tračevi u vezi toga nisu razjašnjeni. Muškarac koji je obilježio njen život bio je Arthur Boy Capel, Ettienov prijatelj kojeg je upoznala u Royallieu.

Modni počeci
Coco je izrađivala šešire i otvorila trgovinu u Parizu. Njezini prvi kupci bili su Emilienne d'Alencon, (kurtizana i ljubavnica Ettienea Balsana), Suzzane Orlandi i Gabrielle Dorziat. Obrt je postao uspješan i trgovina se preselila na luksuznu parišku adresu Rue Cambon, gdje se i danas nalazi House of Chanel.
1920. Coco je dizajnirala malu crnu haljinu, a 1926. godine američki Vogue  objavio je skicu Chanelove "little black dress" i Chanelova haljina postala je svevremenski modni klasik.


               Skica Chanelove male crne haljine iz američkog Voguea, 1926.g.


Chanel Number 5
1920. Coco upoznaje Ernesta Beaux-a, stručnjaka za parfeme koji je imao laboratorij u mjestu Grasse na jugu Francuske. Beaux je stvorio parfem čija je osnovni sastojak aldehyde i nazvao ga po Coco Chanel.
Zašto Number 5? Coco Chanel predstavila je svoju kolekciju haljinu 5. svibnja, 5. mjeseca u godini, smatrala je da će joj taj broj donijeti sreću.


                                               Andy Warhol, 1985.


Coco umire 1971. godine, pokopana je u Lausanne, u Švicarskoj, a njezin grob okružeje pet kamenih lavova i prekriven bijelim cvijećem, kako je i zahtijevala sama Coco
O slavnoj dizajnerici snimljeni su i filmovi. "Chanel solitaire" iz 1981. godine, 2 filma iz 2009. godine snimljena u Francuskoj "Coco Chanel & Igor Stravinsky" o ljubavnoj vezi slavne dizajnerice i skladatelja Igora Stravinskog, i "Coco avant Chanel" (Coco prije Chanel) s Audrey Tatou u glavnoj ulozi. 2008. godine u Americi snimljena je televizijska serija o životu Coco Chanel sa Shirley McLaine u glavnoj ulozi.
Chanelov logo, parfem Chanel 5, biseri, mala crna haljina, torbica "2.55" zaštitni su znakovi modne kuće Chanel.
Karizmatična dizajnerica ostavila je trajni pečat u modnom svijetu, i uvijek će biti primjer elegancije i sofisticiranosti i primjer ženama diljem svijeta.


"You could search forever for the whole truth about Gabrielle Chanel, and never find the last of the missing pieces; for when she cut up her history, she scattered it all around, losing some details, hiding others, covering her trail."
                                                      Justine Picardie, autorica biografije


*dijelovi knjige su fotografirani, photos by Irena Firšt 

Nema komentara:

Objavi komentar